Att hitta rätt häst..

Ja, som ni säkert känner till så förlorade jag två av mina hästar under förra året, först Morris vars blindtarm lagt av efter en enklare operation då vi skulle ta bort en ink, och därefter Ante som från ingenstans fick en cysta i ena framhoven och blev akut sämre och det fanns inget annat att göra än att låta honom somna in.. 

Att försöka hitta en ny häst efter detta var ju inte så enkelt direkt, dels för att jag återigen var totalt förstörd inombords efter 4 fruktansvärda år med otur med mina hästar men också för att jag visste att jag inte hade råd med en häst som Ante igen.. 

Målet var att hitta en häst som iallafall kunde byta galopp, som var bra i huvudet och gav en bra känsla, då hade jag en bra grund iallafall och behövde inte börja på en total unghäst som var helt grön, och helst en valack.

Jag var över till Danmark och provade en 10 årig valack, jättekäck och rörde sig bra men som hade svårt med bytena och inte riktigt gav mig den DÄR känslan.. 
Mailade och ringde på säkert ett femtiotal hästar i Danmark, Tyskland och Norge men antingen var de sålda, något fel på dem eller så var det något annat som gjorde att jag inte fastnade för dem.

Så hittade jag ett svart sto och en svart valack som stod i norra Norge som min fd chef och tränare Andreas i Danmark tipsade mig om, han trodde att jag skulle passa perfekt med stoet där. 
Sagt och gjort så ringde jag tjejen i Norge (och jag som har sååå svårt för norska!) och bestämde att jag skulle åka och prova dem. Så jag och mamma hoppade på flyget från Landvetter till Bromma, och sen vidare till Östersund där vi checkade in på ett superfint hotell och fick hyra en bil (sprillans ny Audi!!) för att köra 3 timmar till Norge. 

Vägen dit var helt otrolig! Fantastisk miljö verkligen! Stannade flera gånger för att ta bilder på naturen, ska se om jag hittar dem i min mobil.. 

Hur som, väl framme så provade jag valacken först som jag egentligen gillade mest från bilderna jag sett, men som jag när jag satt på, inte klickade alls med så jag hoppade av efter ett par varv faktiskt.. 
In och bytte häst och tog ut det svarta stoet som jag föll pladask för redan i stallgången, gick ner till ridhuset och det kändes så bra! 
(null)

(null)

På flyget hem dagen efter bestämde jag mig för att denna ska vi besikta och jag hade en bra magkänsla. 
Hon kördes till klinik någon dag senare och bilderna såg enligt den norska veterinären såååå bra ut!
Jag fick dem på mailen och skickade dem vidare till min veterinär på Husaby där hon och ett par andra skulle granska dem väldigt noga.. 
De ringde upp mig och frågade om jag köpt den vilket jag sa att jag såklart inte gjort innan jag fått svar från dem, och de förklarade att denna hade precis samma som Ante, cysta i hoven, fast på BÅDA framhovar och de avrådde mig såklart starkt från att köpa den med tanke på Antes utgång.. 

Då bröt jag ihop totalt och ville verkligen inte ha någon mer häst och jag var inte ens säker på att jag ville hålla på mer överhuvudtaget med detta längre, varför kunde man inte bara få lite flyt?!

Så det var bara att glömma det svarta fina stoet som jag totalt kärat ner mig i och nu fundera på vad jag skulle göra. Men allt har nog en mening.

Jag slösurfade lite på nätet efter hästar och hörde mig för bland kontakter och fick en hel del förslag och filmer, men det fanns ingen som jag tyckte om eller fastnade för..

Tills en dag när det kom upp ett svart litet sto på en dansk salusida, med samma pappa som vår lille fölunge Elliot. 
Dock var hon bara 6år gammal, inget wow eller "DEN vill jag ha känsla" över den när jag såg filmen, knappt utbildad LA och ganska gänglig och sent inriden. 
Men jag ringde den danska ägaren iallafall och hörde mig lite för och det skulle vara en trevlig häst med bra huvud, men som låg ganska mycket efter i sin utbildning.. 
sagt och gjort så bestämde jag att jag iallafall skulle åka och prova den, den stod i Frederikshavn så det var ju iallafall nära och hon hade ju samma pappa som Elliot så det kunde ju vara kul att bara prova!
Gick ner till mamma och en tjej i stallet och visade annonsen och sa att jag bestämt att åka och prova den, och de tyckte att jag var helt ute och cyklade eftersom att jag inte skulle ha en så grön häst.. 
Men jag hade ju bokat med ägaren att prova två dagar senare så de åkte med för att bara ta en dagstur till Danmark och ta en liten semestertripp.

Vi åkte först till lite hästaffärer och shoppade lite, sen till några mataffärer innan de skulle in på en djuraffär också.. Så 30 minuter sena anlände vi till stallet där det svarta stoet stod borstad och lindad, och han som ägde stoet var iväg på bröllop, så hans beridarelev skulle visa fram henne till oss. 

Så kommer vi till den där provridningen..😂

Jag gick ett varv runt henne i stallgången, kollade ben, hovar, vinklar, klämde och kände, hon såg fin ut, och frågade om hon var snäll vilket hon skulle vara. 
Så vi sadlade på och gick ut i ridhuset.
Där inne var det high life så att säga, två något äldre damer red runt på sina hästar som var istadiga som sjutton, de renoverade ridhusläktaren och körde med både spikmaskin och sågar, min första tanke var att klarar denna gröna 6åring detta så är hon verkligen mentalt jäkla superbra! 😂😂

Men hon vinklade inte ens ett öra åt något, och tuffade på som ingenting. 
Jag och mamma diskuterade medans tjejen innan värmde upp henne och tyckte att hon hade en riktigt bra skritt, sen en utvecklingsbar bra trav och en väldigt bra galopp, samtidigt som hon var så snygg men lite baby-tjock.

Efter inte ens 10 minuter när bara hon ridit lite i alla gångarter i båda varv sa jag att jag själv kunde prova henne,  så tjejen hoppade av och jag hoppade upp.. Efter ungefär mindre än 5 varv hade jag bestämt mig för att denna hästen ville jag ha, och jag satt bara och log när jag red runt.
Provade några skänkelvikningar som inte var bra, en travlängning där hon ramlade in i galopp och en förvänd galopp där hon bröt av 😂 
Men känslan var helt fantastisk och precis vad jag letat efter ❤️

Lite "baby-tjock" Filuka 😜
(null)

Nöjd och glad!
(null)

(null)


Så mindre än 10 minuter senare hoppade jag av, gick några varv och tog in henne i stallet och klappade om henne. 
Totalt var vi nog där i max 35-40 minuter, men det var den bästa provridningen någonsin! 

Väl i bilen så ville ju mamma och den andra tjejen höra vad jag tyckte eftersom jag knappt sagt ett ljud under hela tiden, så jag sa som det var, den här hästen ska jag köpa! 
Dom tyckte om henne också, men frågade mig både en och två gånger om jag verkligen ville ha en så grön häst.. 
Samma frågade pappa när jag ringde och berättade om detta svarta sto som jag kärat ner mig i totalt, och han frågade också om jag inte trodde de drogat den när jag förklarade hur cool den var i den något stirriga miljön i ridhuset, vilket man direkt kände när man red att hon inte var 😂

På vägen hem kände jag att jag behövde råd av någon mer, så jag skickade iväg ett par filmklipp till min tränare som älskade den lika mycket som mig! yes!! 💪🏼💪🏼

Skickade även ett filmklipp till min veterinär som också tyckte att hon såg väldigt fin ut..

Dagen efter ringde jag ägaren och bad dem ta plåtar på den som senare jag fick och mailade till min veterinär som granskade dem noga, när jag fått klartecken så ringde jag ägaren igen och bokade besiktning på tisdagen och bestämde att om hon gick igenom gjorde vi klart affären samma dag och tog med henne hem på färjan på kvällen.

Hon dansade igenom besiktningen som ingenting, pappa var fortfarande inte helt övertygad som mig över den här hästen och ifrågasatte om jag verkligen skulle ha henne, jag kunde ju fortfarande ångra mig.. 

Men jag köpte henne, jag hade en riktigt bra magkänsla, och vi lastade på henne på lastbilen och frågade om hon brukade vara snäll att köra vilket hon brukade vara i transport, hon hade aldrig åkt lastbil 🙈
Så nervös som jag var på färjan hem har jag nog aldrig varit, speciellt eftersom att man inte får vara nere på däck under färd.. 
Men jag kunde iallafall gå ut på en "balkong" och se ner över taket på lastbilen och se att det verkade lugnt. 
När vi väl var i Göteborg sent på kvällen så sprang jag ner till lastbilen och där stod hon och stensov och förstod inte alls varför jag var stressad😂

Resan hem gick kanonbra, och hon gick ur lastbilen och vi tog en promenad hemma mitt i natten för att röra på benen, hur cool som helst!
In i stallet och träffade de andra hästarna och installerade sig i sin box som om hon hade bott där i flera år..

Ja, resten vet ni ju redan, det blev rätt mycket mer grundjobb än vad jag från början trodde när jag började leta, men å andra sidan tror jag inte att jag kunde hittat en mer perfekt häst, hon har verkligen allt jag vill att en häst ska ha och framförallt så passar hon mig som handen i handsken!

Ja, provridningen är ju inte direkt som enligt "skolboken" som säger att man ska prova flera gånger, prova rida själv från start osv, och affären i sig blev ju inte alls som tänkt med något stabilt rutinerat utan en grön unghäst. 
Men magkänslan var så bra genom allt så det spelade faktiskt ingen roll vad någon av mina päron sa eller tyckte där, för den här hästen skulle bara bli min, i efterhand har de förstått 😜

Prinsessan klar för lång färd hem till Sverige
(null)

Fröken långöra❤️
(null)


Kommentera här: